Der udføres i perioden xx - xx arbejde i vandbanen på Nim vandværk. Der kan komme periodevise driftforstyrelser.
Hele byen
12.00 - 15.00
Der udføres arbejde på ledningsnettet på xxx-vej, og der vil i den forbindelse være lukket for vandet i perioden ...
Vandværksvej
9.00 - 14.00
Pga. akut ledningsarbejde kan der i hele eller dele af byen opleves driftforstyrelser.
Hele byen
9.00 - 14.00
Vandforsyningen i Danmark er unik, og bygger på rent grundvand. Næsten alle steder i Danmark kan man indvinde grundvand, der er egnet til fremstilling af drikkevand. Det er dog forskelligt hvor dybt man finder det rene grundvand.
På langt de fleste vandværker gennemgår grundvandet en såkaldt ”simpel vandbehandling”, hvor vandet bliver iltet og filtreret, inden det sendes ud til forbrugernes vandhaner. Simpel vandbehandling er betegnelsen for den traditionelle vandbehandling hvor der ikke anvendes kemisk rensning, ultraviolet stråling, blødgøring eller andre tilsvarende indgribende tiltag.
Drikkevand er vand, der forsyner mennesker med vand til husholdning, samt vand der anvendes i forbindelse med f.eks. fødevarefremstilling og til andre formål, hvortil der stilles særlige krav. Vand der er renset til en "lavere" kvalitet betegnes typisk tekniks vand, og kan f.eks. anvendes til køling og tilsvarende.
Drikkevand skal overholde nogle fastsatte kvalitetskrav. Drikkevandskvalitetskravene er fastsat i den danske lovgivning, Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg - BEK nr. 2361 af 26/11/2021.
Den danske lovgivning bygger på EU’s drikkevandsdirektiv.
Kommunerne er loka myndighed på vandforsyningsområdet, og de fører tilsyn med, at vandforsyningerne lever op til kravene om drikkevandets kvalitet. Drikkevandets kvalitet kontrolleres af de respektive vandforsyninger. Kommunerne skal godkende vandforsyningernes kontrolprogram.
Miljøstyrelsen har udarbejdet en vejledning til vandforsyninger og kommunale myndigheder om kvalitetssikring på almene vandforsyninger. Der er desuden i Miljøministeriets bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger bestemmelser om, hvordan miljømålinger skal udføres, når målingerne skal indgå som grundlag for myndigheders forvaltningsafgørelser og overvågningsopgaver i medfør af en lang række love og regler på miljøområdet.
Referencelaboratoriet for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger fungerer som rådgiver forMiljøstyrelsen.
Jupiter er en fælles offentlig database for grundvand, drikkevand og boringer. Her indberetter kommunerne data om drikkevandskvalitet fra alle landets vandforsyninger. Databasen administreres af De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS. I databasen kan du finde data om vandkvalitet for hele landet, men du kan også se kvaliteten af drikkevandet fra din lokale, almene vandforsyning.
Som udgangspunkt er alle vandforsyninger omfattet af reglerne for kontrol af drikkevandets kvalitet.
Undtaget fra kontrol er kun vandforsyninger, der alene forsyner én husstand uden at levere vand til fødevarevirksomhed eller anden kommerciel aktivitet - de såkaldt "enkelt-indvindere". (I vandbranchen også kaldet "de glade amatører"...)
Hvis en kontrol viser, at drikkevandet fra en vandforsyning overskrider de gældende grænseværdier på én eller flere parametre, er det kommunens overordnede ansvar at tage hånd om problemet. Kommunalbestyrelsen kan bl.a. påbyde vandforsyningen at udstede en anbefaling til alle forbrugerne om at koge vandet før brug. Kommunalbestyrelsens afgørelse af om vandet er sundhedsfarligt sker efter drøftelse med Styrelsen for Patientsikkerhed.
Vandforsyningen skal i sådanne tilfælde søge at gennemføre en sporing af, hvad der er kilde til forureningen, og udbedre vandforsyningsanlægget, så vandet igen overholder kvalitetskriterierne.
Der er således intet overladt til tilfældighederne når det drejer sig om vandkvaliteten i Danmark.
Grundvandet - råvandet - i Nim indeholder bl.a. jern, mangan og aggressivt kuldioxid.
I Nim fjernes både jern og mangan ved klassisk, simpel vandbehandling med iltning, og filtrering gennem sandfiltre af quarts.
JERN (FE) forekommer naturligt, og ofte i rigelige mængder, i de geologiske lag, og er et grundstof, der sjældent optræder naturligt i skadelige koncentrationer.
Hvis jern ikke fjernes, kan det give metalsmag og uklarhed af vandet, samt aflejringer i ledningsnet og i installationer. Højt jernindhold i vandet giver også gener i form af gulfarvning ved tøjvask og afsætninger i kummer og vaske.
MANGAN (MN) forekommer ligeledes naturligt i undergrunden, og ofte sammen med jern, og giver stort set samme ulemper som jern. Mangan i vandet viser sig ved et sort, lidt olieagtigt, fedtet stof. Mangan-udfældningen kan skelnes fra en oliebelægning ved, at den spredes ved forsigtig berøring.
Aggressivt kuldioxid stammer primært fra nedsivende regn-og smeltevand som optager kuldioxid (kulsyre) fra vandets vej gennem atmosfæren, og fra poreluften i rodzonen, når vandet bevæger sig ned gennem jordlagene fra overfladen til undergrunden.
Den optagne kuldioxid kan, foruden kalk, opløse magnesiumcarbonat, der findes i mindre mængder i kalken. Kalkudvaskning i jordlagene tilfører derfor også grundvandet calcium og magnesium, hvis tilstedeværelse i drikkevandet har en dokumenteret positiv effekt i forhold til forebyggelsen af caries hos børn og unge (mange tandlæger kan faktisk se forskel på, hvor i landet deres klienter er opvokset).
Aggressivt kuldioxid (kulsyre) fjernes fra råvandet ved at tilsætte en base (kalk) indtil der opnås neutral pH - dette er et lovbestemt kvalitetskrav til drikkevandet, idet vand med indhold af kulsyre er kendt for at være tærende på konstruktioner af beton (f.eks. rentvandstanke) og husstandsinstallationer udført med metalkomponenter, herunder også vandmålere.
På grund af indholdet af aggresivt kuldioxid, som kræver tilsætning af kalk, er det ikke muligt for Nim Vandværk at blødgøre vandet og minimere udfældninger af kalk i husstandsinstallationer som blandingsbatterier og vaskemaskiner.
Det er derfor ekstra vigtigt, at disse vedligeholdes korrekt og under hensyntagen til bl.a. vandets hårdhed og den faktiske kalkudfældning på adressen.
Teknisk ordbog:
pH-værdi fortæller om tilstedeværelsen af hhv. H+ og OH--ioner, og fortæller dermed hvor sur eller basisk en væske er.
pH-værdi fortæller dog ikke hvilke syrer eller metaller ionerne er ioniseret fra.
Vandets hårdhed bestemmes ud fra det totale indhold af opløst calcium (Ca) og magnesium (Mg). Hårdhed måles i Danmark i såkaldte “tyske hårdhedsgrader” (°dH = Deutsche Härte), hvor 1dH svarer til 10 mg opløst calciumoxid pr. liter væske eller 7,19 mg opløst magnesiumoxid pr. liter væske.
Vandet i Nim forlader værket med en pH på ca.7 og en hårdhed på ca.10 dH.
Hårdhed [°dH]
0–4 Meget blødt
4–8 Blødt
8–12 Middelhårdt
12–18 Temmelig hårdt
18–24 Hårdt
24–30 Meget hårdt
>30 Særdeles hårdt
Flere kemiske studier argumenterer for, at kalkudfældningspotentialet, omtalt som CCPP (Calcium Carbonate Precipitation Potential), afhænger af flere parametre end blot tilstedeværelsen af ionerne Ca2+ og Mg2+, og generelt er et udtryk for, hvor meget kalk der potentielt kan udfældes i drikkevandet under bestemte forhold. Der er således ikke en direkte 1:1 sammenhæng mellem hårdhed og kalkudfældninger - der er tale om en kompleks balance der endnu ikke er fuldstændig kortlagt.
Nim Vandværk vil hverken til- eller fraråde, at den enkelte husstand opsætter aggregater til lokal fjernelse af kalk eller blødgøring af vandet.
Vi henstiller generelt til, at der anvendes materialer der er godkendt til fødevarekontakt, at aggregater der indbygges i hustandsinstallationen monteres af en godkendt VVS-installatør, og at opstillede aggregater vedligeholdes og serviceres jænvligt.
Mislighold af indbyggede blødgøringsanlæg kan i bedste fald forårsager en lokal kemisk/bakteriologisk påvirkning af husstandens medlemmer, og i værste fald forårsager tilbageløb til forsyningsledningen med risiko for større spredning af uønsket påvirkning.
Leder
Nogle, der siger noget pænt om det, du foretager dig, er guld værd. Klik her for at tilføje et citat fra en kunde eller en fan.
Nogle, der siger noget pænt om det, du foretager dig, er guld værd. Klik her for at tilføje et citat fra en kunde eller en fan.
Nogle, der siger noget pænt om det, du foretager dig, er guld værd. Klik her for at tilføje et citat fra en kunde eller en fan.
Company
Company
Company
Company
Company
AKUT henvendelse
Ved brud, ikke-annoncerede driftsforstyrrelser og tilsvarende bedes du kontakte Vandværkets Formand på mobil: 20815476.
Øvrige henvendelser
Ved ikke-akutte henvendelser håber vi, at du kan finde svar på dit spørgsmål her på hjemmesiden. Alternativt bedes du sende os en mail, eller ringe til det/de relevante bestyrelsesmedlemmer efter kl. 16.30.